Menu

Recencies

Laat ook een recensie achter

Stuur een mail


Een ontroerend verhaal dat elke fervent lezer en elke geïnteresseerde in de oorlog in zijn algemeenheid, en jongeren in het bijzonder, gelezen zouden moeten hebben.

Juist in deze tijd, waarin oorlog in Europa dichterbij dan ooit is, en in Oekraine en Rusland deze verhalen zich in het nu afspelen, geeft het inzicht waarom onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en we altijd moeten blijven herinneren. De kracht van het boek is dat het de oorlog klein en persoonlijk maakt. De persoonlijke en onderlinge strijd van drie vriendinnen in de overgang van een onbezorgde jeugd naar een te snelle, noodgedwongen, volwassenheid. De keuzes die gemaakt( moeten) worden op basis van de drie stressreacties vechten, vluchten of bevriezen leveren een spanningsboog op die maken dat het boek een pageturner van jewelste wordt. Je leeft volledig mee met de drie opzichzelfstaande verhalen, die tegelijk met elkaar verbonden zijn. Het verhaal maakt ook op genuanceerde wijze duidelijk dat ook in oorlog, elke oorlog, het juist niet zwart en wit is, maar vooral grijstinten betreft. Het is maar vanuit welke achtergrond je komt. Ik heb het boek in één adem uitgelezen en het ontroerde me op meerdere momenten zoals weinig boeken eerder gedaan hebben.

Arjan Post, 22 juli 2022


Het boek heeft me erg geraakt...

Corrine Baard- Post vroeg mij om een recensie te schrijven over haar boek over Lotte, Hannah en Emmy, Arnhemse meisjes in oorlogstijd. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan dus ik ga mijn best doen. Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Hanneke van der Giessen en ben een vrouw van 62 jaar. 

Het boek heeft me erg geraakt omdat ik een moeder heb van 91 jaar. Ze was 9 jaar toen de oorlog uitbrak en 14 jaar toen de vrede werd getekend. Thuis werd er nooit over de oorlog gesproken en wat dat met haar heeft gedaan. De laatste jaren komen er pas verhalen naar buiten en kunnen wij haar een beetje helpen met haar angsten. Alhoewel het boek gaat over oudere meisjes dan mijn moeder was, kan ik er veel in herkennen. Zij woonde destijds in Terbregge, onder de rook van Rotterdam en heeft het allemaal meegemaakt. Het bombardement, het Joodse vriendinnetje wat ineens was verdwenen, het onderduiken van haar vader en broer, het overlijden van een andere broer en de hongerwinter en hoe zij en haar jongere broer naar Overijssel werden gestuurd om bij de boeren ondergebracht te worden om aan te sterken en omdat daar wel eten was. Daarom is dit voor mij een boek met een betekenis en het helpt mijn moeder nog beter te begrijpen. Ik dank Corrine daarvoor.

Nu de recensie: Dit boek gaat over Lotte, Hannah en Emmy, drie meisjes die al vanaf de kleuterschool vriendinnen zijn. Je leert ze kennen en je gaat van ze houden. Je gaat erin mee hoe hun wereld langzaamaan verandert en hoe al het vertrouwde stukje bij beetje wegvalt tijdens een oorlog. Ze krijgen te maken met angst, haat, verraad, verwoesting en het verlies van dierbaren. Maar er is ook liefde, hoop en vertrouwen. Een boek over onmogelijke keuzes die de meisjes toch moeten maken. Dit is een boek wat iedereen kan lezen. Ouderen zullen zichzelf erin herkennen en hun kinderen en kleinkinderen lezen wat hun Oma of Moeder heeft doorgemaakt. Het is een vlot geschreven boek en als je er eenmaal in begint kan je het moeilijk weg leggen, blijft het spannend en laat je op het puntje van je stoel zitten. Zo benieuwd ben je wat er met de meisjes en hun families gebeurt. De geschiedenis is bekend maar juist het persoonlijke drama wordt in dit boek goed weergegeven. Echt een aanrader voor mensen die wat meer over die tijd willen weten.  

Hanneke van der Giessen, 24 juni 2022


Dit boek is echt de moeite waard om te lezen! Wat mij betreft 5 sterren *****

Het verhaal begint in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie vriendinnen die in Arnhem wonen gaan samen naar de middelbare school en ondernemen leuke dingen. In eerste instantie lijkt de oorlog nog ver weg en voelen zij zich veilig in hun stad. Maar gaandeweg de oorlog wordt het voor de meisjes steeds moeilijker om te doen alsof er niets aan de hand is. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt: Ga je in het verzet wanneer je wordt gevraagd om anoniem boodschappen en krantjes rond te brengen? Neem je onderduikers in huis met de kans dat je zelf ook wordt verraden? Wat doe je wanneer je niet meer naar je eigen school mag omdat je Joods bent? En ga je een Jodenster dragen omdat je dat wordt opgedragen? En waar ga je onderduiken wanneer er razzia's zijn in jouw straat? Wat doe je wanneer je wordt gedeporteerd en je weet niet waar je reis eindigt? Wat doe je wanneer je ouders en je broers fanatieke NSB-ers zijn? Wanneer je op een leeftijd bent dat je misschien zelf nog niet een keus durft te maken en je laat overreden door een ander? En ben je slecht wanneer je een Duits vriendje krijgt die soldaat is, maar toevallig wel de liefste jongen is die je kent? Wanneer ben je een heldin en wanneer slachtoffer? Hoeveel impact hebben de keuzes van Lotte, Hannah en Emmy op hun levens in oorlogstijd? Houdt hun vriendschap stand? Een meeslepend en indrukwekkend verhaal over een rot oorlog, gezien door de ogen van drie jonge meiden en waarin hun weg wordt gevolgd door de oorlogsjaren heen. 
Het verhaal is fictief, maar het had ieder jong meisje uit die tijd kunnen zijn. Wel zijn waargebeurde historische gebeurtenissen zoals de razzia's, operatie Market Garden (de Slag om Arnhem) en de daaropvolgende evacuatie in het verhaal verwerkt. Voor wie in Arnhem of omgeving woont of deze omgeving kent (maar ook Doetinchem en omgeving): je zal zeker veel herkenningspunten terugvinden in het boek. Corrine vertelt over jonge mensen in de Tweede Wereldoorlog in Arnhem in het oosten van Nederland met met alle gruwelijke gevolgen van dien. 

Ceciel Maas-Storkhorst, 19 mei 2022


Dit boek geef ik weer door aan onze kinderen en voor later de kleinkinderen.

Het is een bijzonder mooi boek Corrine! Geschreven in begrijpelijke taal en zeer duidelijk. Het verhaal doet me ook denken aan de verhalen die mijn ouders, pas veel later, vertelden. Mijn moeder heeft als tienermeisje een dagboek bijgehouden waarin ze alle ontwikkelingen rondom de oorlog bijhield. Als het dreigend werd, verstopte ze dit dagboek in de grond onder de oude lindebomen naast hun boerderij. Later is dit dagboek herschreven en in kleine kring uitgegeven.
De meisjes worden in het boek goed in beeld gebracht inclusief hun achtergrond en later de keuzes waar ze voor stonden. Liefdevol dat er geen oordeel wordt geveld over ieders keuze, je kunt het je immers zo goed voorstellen! Laten we hopen dat het begrip en acceptatie tussen mensen onderling mag groeien!!

Tjitske Bijlsma- Renkema, 15 mei 2022


Dit is echt een prachtig boek.

Een boek over de oorlog, maar misschien nog wel meer over vriendschappen (in de oorlog). Nog weken erna dacht ik hoe ik zou handelen als ik Hannah, Lotte of Emmy was geweest. Ik heb het boek net aan een leerling meegegeven en ik hoop dat hij er net zo van geniet en leert als ik heb gedaan.

Wietske Witteveen, 13 mei 2022


Prachtig boek.

Het boek heb ik in een paar dagen uitgelezen. Wat een geweldig mooi boek. Mijn dochter leest het boek nu en zij vindt het indrukwekkend om door de ogen van leeftijdsgenoten te kijken.

Deborah Wnnks, 12 mei 2022


Het doet mij denken aan de verhalen van mijn ouders.

Mijn ma werkte in het verzet, ze heeft veel joodse mensen vanuit Amsterdam naar Vierhouten gebracht. En mijn pa moest naar een kamp om zijn vader te beschermen. Mijn pa vertelde er nooit over maar ma wel, en dit boek doet me echt denken aan haar belevenissen. Heel waar en je ziet het gebeuren. Mijn kleindochter gaat het nu lezen en ik denk dat ik het nog een keer ga lezen.

Els Leijtens, 11 mei 2022


Dit boek raakte een gevoelige snaar

Als je vader en zijn zussen, Arnhemmers in oorlogstijd, deze periode aan den lijve hebben meegemaakt dan voel je in al je poriën dat de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem nooit ver weg is. Nu is die bij mij nooit ver weg, gezien mijn interesse in deze periode en de plek wààr ik woon en dit boek raakte een gevoelige snaar. Ik voel, zie, hoor en ruik wat er gebeurd is en tegen deze achtergrond wordt een mooie vriendschap beschreven, die zwaar op de proef wordt gesteld.Eenmaal begonnen wìl je weten hoe dit verhaal eindigt, hoop je dat er geluk gloort, gun je iedereen een eind goed al goed....Drie meisjes aan de vooravond van het leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn....Adembenemend en zò dichtbij....

Marjolein Langen, 4 mei 2022


Wat een mooi boek, ik heb het in een keer uitgelezen.

Het maakt de situatie in oorlogstijd heel duidelijk, ook omdat het bekende straten en plekken zijn. Ik zag hieronder een reactie van Joop Adriaans die sprak over zijn jeugdvriend Ido Nathans,laat ik nu in het huis wonen van Ido sinds 4 jaar en nog contact hebben met Ido en zijn zus Ina Nathans en haar dochter. Zij zijn in 1942 ondergedoken in Ede en een dag later vielen de Duitsers de woning binnen. Ook zij gingen direct na de oorlog weer naar de HBS terug. Dank voor dit boek.

Tanya Looijen, 13 februari 2022


De verhalen van deze 3 meisjes zullen me altijd bij blijven, net als de verhalen van Anne Frank en Etty Hillesum!

Het is alweer even geleden dat ik het boek Lotte, Hannah en Emmy; Arnhemse meisjes in oorlogstijd gelezen heb. Ik had het in 2 dagen uitgelezen, want eenmaal begonnen, kon ik het haast niet meer weg leggen. Ik wilde alsmaar weten hoe het verder ging... Het boek heeft me heel diep geraakt. De verhalen van deze 3 meisjes zullen me altijd bij blijven, net als de verhalen van Anne Frank en Etty Hillesum! De meisjes zijn me onder de huid gekropen. Alhoewel Lotte, Hannah en Emmy fictieve personages zijn, heeft Corrine Baard-Post hun karakters en hun ervaringen op zeer geloofwaardige wijze weergegeven. Wat mij betreft mag dit boek verplichte literatuur worden op middelbare scholen. Het geeft zo goed weer hoe mensen verschillend kunnen reageren op dramatische omstandigheden, en het helpt om begrip te krijgen voor de keuzes van mensen. Het is niet altijd zo zwart-wit. Was die Duitse soldaat wel zo slecht, of was het ook maar een gewone jongen die verplicht werd in dienst te gaan? Waren alle mensen die aan de NSB verbonden waren in- en in slecht? Beseften ze allemaal wel waar ze aan meewerkten? Is het wel zo makkelijk, of nodig, om één kant te kiezen? Moeten we mensen veroordelen, die andere keuzes maken dan wij? Hier zat voor mij persoonlijk best een les in...
Hoe verder ik in het boek vorderde, hoe verdrietiger ik werd. Hoe kunnen mensen elkaar toch zoveel leed aan doen? Hoe kunnen mensen elkaar zo uitsluiten, zo verraden, zo kapot maken? Maar ondanks dat we deze oorlog jaarlijks herdenken, gebeuren dit soort dingen nog dagelijks in de wereld, en ik kon het niet helpen om verschillende parallellen te zien tussen het prille begin van de oorlog, en de situatie waarin we nu sinds 2020 zitten... Ik hoop dan ook dat het verhaal van deze 3 Arnhemse meisjes en hun families vele mensen mag bereiken en dat het besef dat zoiets echt nóóit meer mag gebeuren, nog dieper door mag dringen!

Marja Besselink, 19 januari 2022


Wat een mooi boek!

Het bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam als middelbare scholier heeft destijds, geboren in 1964, diepe indruk gemaakt. Vanaf die tijd kan ik me herinneren, ben ik geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog. In de zomervakantie met mijn echtgenoot in 2020 en 2021 naar Arnhem/Oosterbeek & Groesbeek op vakantie geweest. Aldaar museum Hartenstein, de John Frostbrug als ook het vrijheidsmuseum en  ook de Canadese begraafplaats bezocht.

Het boek over Lotte, Hannah & Emmy voegt hier echt iets aan toe! Het boek  is echt een aanrader voor iedereen die graag meer wil weten over deze periode. Dank je wel voor het schrijven van het boek!

Ilona Tulen, 8 januari 2022


Een prachtige dwarsdoorsnede van het leven van drie jonge vrouwen en de keuzes die zij moesten maken.

De auteur heeft altijd veel interesse in de Tweede Wereldoorlog gehad. Sinds ze in Oosterbeek woont, waar de Slag om Arnhem in 1944 uitgevochten werd, is die interesse nog groter. Met deze oorlogsroman beoogt ze een boek neer te zetten waarin jongeren kunnen lezen hoe leeftijdsgenoten de Tweede Wereldoorlog ervoeren. Hoewel de drie meisjes fictief zijn, geven zij een gezicht aan Nederlandse jongeren in oorlogstijd. Het boek vertelt over Lotte, Hannah en Emmy, drie hartsvriendinnen, net op de middelbare school als de oorlog uitbreekt. Toch gaat tijdens oorlog het leven door. Ze worden verliefd, roddelen, gaan naar school, en zijn overgeleverd aan de keuzes van hun ouders. Lottes ouders verbergen onderduikers op zolder, Hannah en haar Joodse familie mogen steeds minder en moeten kiezen tussen vluchten of melden, Emmy komt uit een NSB-gezin. De vriendschap wordt steeds minder verenigbaar, zal zij de oorlog overleven? Een prachtige dwarsdoorsnede van het leven van drie jonge vrouwen en de keuzes die zij moesten maken. Zowel geschikt voor volwassenen als jongeren vanaf ca. 15 jaar, met interesse in Tweede Wereldoorlog.

S. Koops, recensent Biblion, 7 januari 2022


Dank voor dit mooie en bijzondere boek.

Als dochter van ouders die de slag om Arnhem en de evacuatie hebben meegemaakt raakt dit boek ook mij. De impact van de oorlog op de levens van deze meisjes, maar op iedereen die de oorlog heeft meegemaakt, zou er toch voor hebben moeten zorgen dat het nooit meer zou moeten gebeuren. Maar helaas … 

Ciska Stipkes, 4 januari 2022


Ik ben ontzettend onder de indruk! Wat een prachtig boek.

Wat heb je deze dramatische periode op een geweldige manier weten weer te geven in een schitterend geschreven boek. Als je er aan begint wil je alleen maar verder. Knap verwoord hulde daarvoor. Ik ben een emotioneel mens en het heeft me ook veel tranen gekost. Het sprak me zo erg aan omdat veel over me zelf kon gaan. Ik kom uit een gezin vader moeder en 4 broers resp. 1921-1923 - 1931- 1934 waarvan ik de jongste was. Verder 2 half zussen. Mijn vader verspreidde de berichten van radio oranje, we waren bevriend met Ido Nathans, zoals de naam al zegt, joods. Was bevriend met mijn broer Andre 1931 en kwamen regelmatig over de vloer totdat het stopte. Ze bleken ondergedoken, daarom hadden we geen contact meer. Mijn halfzussen waren bij de NSB daar hing het hakenkruis in de kamer. Gevaarlijke situatie en mijn oudste broers voerde dingen uit waarvan ik niks wist en zaten ondergedoken in de Noordoostpolder.  Dit even waarom het boek me zo aangreep. Je hebt op een geweldige manier alle aspecten van deze zware tijd weten te verwoorden in een geweldig boek. Laat ik nou zeggen: ik vond het jammer dat het uit was. Je voelde het einde aankomen, maar het epiloog maakte er een mooi slot aan. 

Joop Adriaans, 29 december 2021


Mooi hoe u de verschillende oogpunten van leven in die tijd heeft weergegeven, het verzet, de nsb, de onderduik maar ook het oogpunt van de gewone duitse jongen die dienst had moeten nemen… 
Het boek is op een dusdanige wijze geschreven, zo helder, waardoor ik het gevoel kreeg bij de meisjes aanwezig te zijn. 
Dit kwam mede doordat ik in Arnhem opgegroeid ben en bijna alle plekken en straten herkende die beschreven werden. Bv de school aan de Apeldoornseweg was ook mijn oude school… Dit boek is echt een aanrader!

Jeanne Harmsen Diersen, 28 december 2021


Ik kon telkens niet wachten tot ik tijdens schooltijd even een momentje had om verder te lezen en mee te kijken in de werelden van deze drie meisjes. Je ziet hoe lastig het was in deze tijd om beslissingen te nemen en in plaats van dat je leest hoe alles is gegaan in je geschiedenis boeken, leef je echt mee, zeker een aanrader!!

Senna, 15 jaar, 19 cecember 2021


Wauw! Een heel mooi boek!

Ik kon mezelf na een aantal bladzijdes helemaal inleven in hoe het was in de tweede wereldoorlog. Heel erg ernstig hoe dit allemaal is gebeurd. Ik heb ook echt enorm veel geleerd over deze oorlog. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er contacten waren die voor de onderduikers een adres konden zoeken. Een groot compliment!

Kian (13 jaar), 17 december 2021


Wat een fantastisch boek. 

Ik heb zelden of nooit een boek gelezen, dat mij zo heeft geboeid en ook geëmotioneerd. 
Je leest het in één adem uit, en wilt het eigenlijk niet weg leggen. Het is fantastisch geschreven en gedocumenteerd.
En het is zeker ook een aanrader voor de jongere generaties.

Chris Ratelband, 24 november 2021


Wat een pakkend, treffend, boeiend en emotioneel verhaal!

Vanaf het begin zat ik er helemaal in. Ik kon het boek bijna niet wegleggen, prachtig geschreven. Echt een aanrader!

Priscilla Lok, 14 november 2021


Ik kocht het boek omdat ik Corrine ken

Eigenlijk heb ik niet zoveel affiniteit met de thematiek van het boek, de 2e Wereldoorlog. Maar dit boek heeft me enorm verrast. Het verhaal leest makkelijk, is heel goed geschreven en enorm pakkend. Toen ik eraan begon kon ik het bijna niet meer wegleggen. De 3 meiden kwamen echt tot leven, en ook de sfeer zoals die in Arnhem rond die tijd moet zijn geweest bracht Corrine tot leven. Ik heb genoten van dit boek. 

Wendy Stokman-Kinnaer, 10 november 2021


Een prachtig boek dat makkelijk leest en je mee terug neemt naar Arnhem en omgeving ten tijde van WOII.

Mooi hoe je de lezer meeneemt in de wereld van 3 vriendinnen en hun problemen, obstakels, keuzes, aanpassingsvermogen, vreugde en verdriet. De wereld door hun ogen, een kijkje in hun ziel! Chapeau! 

Marielle van Heugten, 7 november 2021


Het zijn indringende verhalen, treffend en meeslepend geschreven. Het is alsof je er zelf bij bent.

Zo af en toe brengen we hier een boek voor het voetlicht dat op de een of andere manier te maken heeft met de historie van Arnhem. Deze keer het boek Lotte, Hannah & Emmy, Arnhemse meisjes in oorlogstijd, geschreven door Corrine Baard-Post. Het boek kwam in augustus jongstleden uit en de eerste 600 exemplaren waren snel uitverkocht. Maar geen nood: er komt (of is inmiddels al) een tweede druk.

Het boek is geschreven in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen, en heeft daarnaast ook veel weg van een dagboek-vorm. Per datum wordt verteld wat deze drie meiden beleven. Het verhaal is -zoals de schrijfster aangeeft- volkomen fictief, maar de feiten die erin worden genoemd zijn wel degelijk waar gebeurd. Daartoe heeft de schrijfster veel feitenonderzoek gedaan.

De verhalen beginnen in juli 1941 en eindigen in mei 1947. De dagfragmenten bevatten indringende verhalen over de drie meiden, die elk uit een ander milieu komen maar dikke vriendinnen zijn. Hannah is Joodse. Emmy komt uit een NSB-gezin. En Lotte uit een gezin waar onderduikers welkom zijn.

Het zijn indringende verhalen, treffend en meeslepend geschreven. Het is alsof je er zelf bij bent. Zoals bijvoorbeeld wat zich afspeelt in 1944 wanneer de vader van een van de meisjes door de Duitsers wordt meegenomen nadat het verzet sabotage aan het spoor heeft gepleegd. Haar vader heeft er niets mee te maken, maar wordt samen met anderen als vergelding voor de sabotage gefusilleerd. De ontreddering die daardoor ontstaat is ronduit prachtig en vol emotie geschreven.

Redactie van Oud-Arnhem, 4 november 2021


Wow, wat een indrukwekkend verhaal heb je geschreven!

Spannend, moeilijk weg te leggen en ontzettend knap qua perspectieven, karakters, historische gebeurtenissen in elkaar geweven. Echt heel mooi en knap! En het zet aan het denken, plus ik was behoorlijk geraakt, zeker aan het einde. Het is bijna niet voor te stellen hoe je zoiets neerzet in zo'n korte tijd, want volgens mij heb je niet eens zo lang geschreven. Bij mij duren boeken altijd een jaar, en dan laat ik ze nog een jaar 'liggen rijpen' of zo, voor ik er klaar voor ben om weer een verhaal de wereld in te brengen. Misschien hebben meer mensen het gezegd, maar ik kan me zo voorstellen dat dit verhaal (verplichte) leeskost zou kunnen worden op middelbare scholen. Het geeft zo mooi die verschillende kanten van het verhaal weer. En kan leiden tot goede gesprekken in klaslokalen over wat maakt dat je voor welke kant zou kiezen.

Marijke van Langen,, 29 oktober 2021


Prachtig boek, heel duidelijk geschreven, boeiend van begin tot einde.

Een boek waarin je je zo inleeft in de situaties en personages. Eigenlijk wil je het in één keer uitlezen. Zeker een aanrader voor jong (voor de schoolboekenlijst) maar absoluut ook voor "oud"

Kees van Rijn, 18 oktober 2021


Met zeer veel genoegen heb ik zojuist het boek 'Lotte, Hannah & Emmy  Arnhemse meisjes in oorlogstijd' uitgelezen.

Ik moet zeggen dat ik er van het begin tot het eind van heb genoten. Het boek heeft een fijne opbouw: van de relatief rustige beginjaren van de oorlog tot de onvoorstelbaar heftige dingen die elk van de hoofdpersonen meemaakt. 
Vanochtend maande mijn dochter van bijna 17 me nog om op te schieten met lezen, omdat ze het boek ook graag wil lezen. 
Mijn collega en ik beraden ons erop hoe we het boek in de literatuurlessen kunnen opnemen. 

Anita Dijkstra-Overzet, docent Nederlands Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh Assen, 17 oktober 2021


Ik heb het boek in één adem uitgelezen.

Als Arnhems meisje was het voor mij extra herkenbaar, zoals de meisjes HBS, de straten en gebouwen. In 2018 ben ik ook in Auschwitz geweest en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik geef het boek nu aan mijn dochter door. Bedankt voor het schrijven van dit prachtige boek!

Geertje van der Burg-Berendsen, 5 oktober 2021


Het verhaal sleept je mee en laat je niet los. Van harte aanbevolen!

Het boek van Corrine Baard-Post over drie Arnhemse meisjes in oorlogstijd, Lotte, Hannah & Emmy, is een schitterend boek, dat geschreven is met gedegen kennis van feiten en achtergronden, met veel inlevingsvermogen en dat bovendien spannend is, maar tegelijkertijd ook diep ontroert. Drie gezworen vriendinnen - “drie musketiers” zeggen ze zelf - maken als meisjes van dertien jaar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mee. Het boek geeft het indringende verhaal van drie jonge vrouwen, gaat over keuzes die deze (moeten) maken en wat hun daarbij overkomt.

Corrine Baard-Post maakt met dit boek haar debuut als schrijfster en verdient het door een breed publiek ontdekt en gelezen te worden, door jongeren in de middelbare schooltijd, maar evenzeer door ouderen. Ik hoop dat dit boek zijn weg vindt naar de literatuurlijst van vele leerlingen; ik verwacht dat eigenlijk wel, want dit boek pakt je en heeft wat goede boeken kenmerkt: vele lagen en wisselende perspectieven; een vlotte schrijfstijl en geen onnodige uitweidingen. De uitgever heeft zijn best gedaan om ook de uitgave tot een juweel te maken, het is uitgevoerd met harde kaft en voorzien van een prettige letter.

Dick Mensink, oud-docent Nederlands , 30 september 2021 


Wat heb ik genoten van dit boek.

Bijzonder om te merken dat je er helemaal in wordt gezogen en tegelijkertijd kun je het boek wegleggen en een paar dagen later weer oppakken en na twee woorden zit je er weer helemaal in. Dat is super krachtig! Mooi om de drie meisjes te volgen in hun verschillende paden door de oorlog heen. Hoe prachtig in balans ook... Geen van drie is held of slachtoffer, of alle drie zijn held en slachtoffer.... Het is een boek speciaal geschreven voor jongeren, maar als oudere heb ik enorm genoten van de schrijfstijl. Pakkend, leerzaam, verschrikkelijk (en) mooi! Echte aanrader voor jong en oud.

Yvonne Diersen, 30 september 2021


Wat een waanzinnig mooi, ontroerend boek!

Het verhaal van de meisjes, over hoe grillig en onvoorspelbaar het leven is en over vrouwenvriendschap. En dan, niet in de laatste plaats, natuurlijk over de oorlog. Ik ken Arnhem goed, maar heb nog nooit vanuit dit perspectief en met deze ogen naar de oorlogsjaren in de stad gekeken.  Het is een verhaal met  vele lagen en het heeft me echt geraakt! 

Dorian Korts, 30 september 2021


Wat een fijn boek!

Het leest als een trein, zit helder in elkaar en af en en toe biggelde er een traan over m’n wang. Je gaat helemaal mee in de verhalen van de meisjes en je gaat van alle drie houden. Ik zou zeggen: filmpje! πŸ˜˜πŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸ™πŸΌ

Els Lijesen, 26 septembere 2021


Indrukwekkend! 

Mijn moeder woonde in Arnhem in de wijk St. Marten toen de oorlog uitbrak, zij was ook een Arnhems meisje, 15 jaar jong! Door het boek te lezen, krijg ik naast een verhaal over vriendschap ook veel informatie over die oorlogsjaren. Daar ben ik heel dankbaar voor! 

Mechie Hendriks, 25 september 2021


Al jaren lees ik oorlogsboeken, maar dit boek overtreft alle boeken.

Vanaf het begin pakte het mij. En toen ik het boek bijna uit had heb ik hem even weg gelegd. Ik wilde gewoon niet dat het boek uit zou zijn. Maar nu is het toch echt uit. En met tranen in mijn ogen omdat het verhaal me raakte tot de laatste bladzijde. Ik kom uit de buurt van Varseveld en woon in Arnhem. Dat maakt het allemaal af. Een prachtig geschreven boeiend boek Een aanrader. Een topper der toppers.

Nicole Vinkeles, 24 september 2021


Wat een boek..... ik ben er sprakeloos van.... Echt adembenemend en emotioneel.....

Eenmaal het boek in je handen hebbend en te zijn gestart met lezen, word je zo ontzettend meegezogen in het verhaal. De schrijfwijze van Corrine, maakt dat verbeelding en inlevingsvermogen worden aangeraakt en geactiveerd. Het is voor mij niet te doen om het boek in één ruk uit te lezen. Simpelweg omdat ik na sommige hoofdstukken, echt moest afschakelen om terug te komen naar de realiteit en om te beseffen dat je anno 2021 leeft ......
Dankjewel Corrine voor deze prachtige reis en ik kijk uit naar meer verhalen van jouw hand.

Mandy Rotgans, 23 september 2021


Het bracht veel herinneringen over mijn ouders naar boven. 

Wat een mooi boek om te lezen en juist in deze tijd met de Airborne diensten! Mijn vader is overgebracht naar Duitsland om daar te werken in een papierfabriek. Mijn oudste zus noemde haar vader oom toen hij terugkwam. Nu kan ik (voor het eerst) de pijn en het verdriet voelen wat mijn moeder moet hebben gehad. Wat een gemis is dat geweest! Fijn dat ik jouw boek heb kunnen lezen! Bedankt voor dit mooie verhaal! 

Gea Wessels-Lam, 20 september 2021


Zo had het precies kunnen zijn, zo levensecht!

Wow, je boek heb ik zojuist uitgelezen. Ik bewonder je om hoe je het verhaal van drie jonge meiden in oorlogstijd vertelt. Hopelijk vinden o.a veel docenten de weg naar jouw boek om zo jongeren te inspireren zich in te leven in gewone levens van jonge mensen in oorlogstijd. Ik wens je veel succes en een goede tamtam voor je boek! 🌺😊

Gerda van Wingerden, 19 september 2021


Menige traan liep over mijn wangen en het laatste stuk liet mijn gedachten alle kanten opgaan. 

Gisteren het mooie en goed geschreven boek uitgelezen over de meisjes Lotte, Hannah en Emmy; Arnhemse meisjes in oorlogstijd. 
Stukken waar ik terug werd gebracht naar de verhalen die mijn vader en moeder en hun ouders mij vertelden over de oorlog en het boek levendiger maakte en realiteit. Het boek is een aanrader voor iedereen. 
Juist vandaag wordt het grote monument onthuld voor alle Joden, Sinti en Roma mensen die in Nederland woonden en vermoord zijn om wie ze waren.

Lucia van der Steen, 19 september 2021


Wat een indrukwekkend verhaal!

Regelmatig met een brok in mijn keel zitten lezen, bijna tot tranen toe! Totaal afgeleid van wat er om me heen in huis gebeurde, zat helemaal in het verhaal en zag de beelden gewoon voor me, ondanks dat ik de oorlog (gelukkig) niet heb meegemaakt. Dit boek is zeker een aanrader voor jong en oud.

Els van Limburg, 17 september 2021


Zojuist het boek, met tranen over de wangen, uitgelezen.

Ik voel me hier zó mee verbonden! Geef altijd mijn boeken weg als ik ze uitgelezen heb maar deze hou en koester ik. Dank je wel Corrine, je weet niet half wat je in mij teweeg hebt gebracht.

Marijke Speklé-Jansen, 15 september 2021


Ben bijna aan het einde van het boek.

Voor mij zoveel herkenbaar. Moeder die in die tijd in het Elizabeth Gasthuis werkte, vader die in Arnhem in het verzet zat. Beiden waren in Heelsum toen de parachutisten neerdaalden en zo kan ik nog veel meer opnoemen. Ben zelf uit 1947, dus toen werd er opgebouwd, maar in mijn geheugen zijn er nog veel lege plekken in de binnenstad. Dank je wel voor dit prachtige boek. Ik koester het. ❀

Marijke Speklé-Jansen, 14 september 2021


Ik bewonder hoe je in de huid van deze drie meisjes bent gekropen.

Hoe je gevoeld hebt wat er dan te voelen was. Hoe je het hebt aangedurfd de situaties onverbloemd te beschrijven en toch ook met respect voor (jonge) lezers. Prachtig hoe je de keuzes hebt gemaakt (of zich aangediend hebben) om episodes dan vanuit die ogen en dan weer vanuit die ogen te beschrijven. 

Ik heb ‘hard’ doorgelezen, gelokt door de enorm aantrekkelijke foto van de voorkant. Genoten van je fijne schrijven en… ’hard’ doorgelezen zeker tot het einde, omdat ik graag weer uit de oorlogssfeer wou zijn. Ik liet me zo meevoeren in het verhaal. 
Ik bewonder je hoe jij maandenlang zo diep in dit voelen bent gedoken. Je hebt een prachtig pareltje gemaakt, ook hoe je de tijd laat verschuiven naar steeds grimmiger. Wat begint als een keurig meisjesroman uit die tijd, verandert in een vervreemding. Hoe dat dan van verschilldende kanten beleefd wordt. 
Als dit verhaal nooit vergeten mag worden, heb jij daar een hele mooie bijdrage aan geleverd. 
Je bent zo in de huid gekropen van drie manieren om de oorlog te beleven. 
Met zoveel respect voor de keuze’s, vechten vluchten of bevriezen.

Margaretha Poot, 13 september 2021


Een verhaal dat onder m’n huid is gaan zitten.

Binnen de kortste keren werd ik mee gezogen in de levens van deze 3 meiden. Ik werd heen en weer geslingerd tussen ongeloof, onbegrip, verdriet, en boosheid. Maar was ook getuige van een heel bijzondere en onverwoestbare band die mensen met elkaar kunnen hebben, hoewel de wereld om hen heen dit onmogelijk lijkt te maken. Zoals in het boek wordt geschreven: “Laten we proosten op het leven”.

Marian Hartelo, 12 september 2021


Wat ben ik onder de indruk van dit geweldig mooie verhaal.

Normaal gesproken ben ik een hele snelle lezer maar ik ben bewust langzamer gaan lezen om het verhaal goed op me in te laten werken. Het boeide van begin tot eind. En dan de epiloog, heel ontroerend! Ik was en ben zeer onder de indruk.

Marina Koops, 11 september 2021


Een boek dat boeit en de geschiedenis van WO II in deze meisjes heel dichtbij brengt.

Bewonderenswaardig hoe de auteur zich in de Arnhemse meisjes heeft kunnen inleven en ze vanuit hun verschillende achtergronden tot leven bracht. De dilemma’s, de conflicten, het verdriet om elkaar te moeten loslaten en dat ook weer niet te kunnen. Een aanrader voor ons allen, maar zeker ook voor onze jongeren, die leven in een wereld, waarin sinds WO II helaas weinig veranderd is en waarin nog steeds inhumane denkbeelden en het realiseren daarvan op mensen vat krijgen.

Marten Mulder (1943), em.predikant/legerpredikant bd, 11 september 2021


Prachtig en ontroerend!

Wat een verhaal heb jij op papier kunnen zetten Corrine. Echt prachtig. Het inmiddels bekende verhaal maar zo vernieuwend vanuit ander perspectief. Het laat je denken, voert je mee op hun reis, laat je meevoelen met hun emoties. Absoluut een aanrader voor volwassenen en zeker ook voor alle middelbare scholieren. En ik ben nog meer trots op mijn Arnhems meisje! 

Marije van Veldhuijsen, 9 september 2021


Soms vind je een boek dat je steeds opnieuw wilt lezen...

...omdat je zo met de karakters meeleeft, dat je het gevoel heb nog van alles van het verhaal denkt te missen. Nou dit is zo‘n boek. Behalve de prachtige vormgeving die je direct de sfeer van de tijd intrekt, is het verhaal vlot en toegankelijk geschreven. Je wandelt als het ware naast deze 3 Arnhemse meiden die je meenemen in hun wereld gedurende 40-45. Als ik dit boek lees is het september, de maand die hier in Arnhem en omstreken nog tot op de dag van vandaag nog altijd bol staat van herinneren, delen, ontmoeten, gedenken en vieren. En als ik met het boek onder mijn arm door ondertussen ook een beetje mijn Arnhem loop en die airborne vlaggen zie wapperen in de zon, dwalen mijn gedachten door de tijd. Als ik naar de opgebouwde Eusebiuskerk kijk, door de Zijpendaalseweg de burgermeesterwijk slenter en Sonsbeekpark door wandel, dan denk ik aan de verhalen die zo kunnen lijken op die van Hannah, Emmy, lotte en hun tijdgenoten. Het is zo waardevol naar deze verhalen te luisteren en ik hoop dat dit boek een inspiratie zal zijn voor hen die nog altijd hun verhaal willen vertellen maar nog altijd geen stem hebben gevonden.Soms vind je een boek die je steeds opnieuw wilt lezen omdat je zo met de karakters meeleeft, dat je het gevoel heb nog van alles van het verhaal denkt te missen. Nou dit is zo‘n boek. Behalve de prachtige vormgeving die je direct de sfeer van de tijd intrekt, is het verhaal vlot en toegankelijk geschreven. Je wandelt als het ware naast deze 3 Arnhemse meiden die je meenemen in hun wereld gedurende 40-45. Als ik dit boek lees is het september, de maand die hier in Arnhem en omstreken nog tot op de dag van vandaag nog altijd bol staat van herinneren, delen, ontmoeten, gedenken en vieren. En als ik met het boek onder mijn arm door ondertussen ook een beetje mijn Arnhem loop en die airborne vlaggen zie wapperen in de zon, dwalen mijn gedachten door de tijd. Als ik naar de opgebouwde Eusebiuskerk kijk, door de Zijpendaalseweg de burgermeesterwijk slenter en Sonsbeekpark door wandel, dan denk ik aan de verhalen die zo kunnen lijken op die van Hannah, Emmy, lotte en hun tijdgenoten. Het is zo waardevol naar deze verhalen te luisteren en ik hoop dat dit boek een inspiratie zal zijn voor hen die nog altijd hun verhaal willen vertellen maar nog altijd geen stem hebben gevonden.

Nathalie Janson, 8 september 2021


Ben erg onder de indruk hoe mooi geschreven.

Toen ik er in begon kon ik niet meer stoppen. Je wilt gewoon weten hoe het de meisjes vergaat. Ik vond het erg mooi. 

Elly van de Berg, 8 september 2021


Niet in een ruk uit kunnen lezen, maar wat een geweldig boek.

Goed verhaal en vaak vroeg ik me af, hoe zou ik zelf gereageerd hebben. Als Hannah in onderduik gaat en als je leest hoe ze in een luik moesten en zich daar moeten verstoppen, die kwam hard binnen, het onderduiken op zich kwam tot leven. Het hele boek leeft trouwens. Alsof je het echt zelf meemaakt. Echt een fantastisch boek wat uitnodigt om nogmaals te lezen en niet te laten verstoffen op een boekenplank.

Annelies Durieux - Bos, 7 september 2021


Zojuist in 1 dag en 1 adem dit schitterende boek gelezen.

De levens van 3 jonge meisjes en hun families in oorlogstijd in en rondom Arnhem. Elk meisje neemt je mee in haar verhaal. Als lezer ben je zelfs soms Lotte, Hannah of Emmy. Door het boek stelde ik ook vragen aan mijzelf? Wie zou ik zijn? Een Lotte? Een Emmy? Een Hannah? En heb je überhaupt een keuze? Een bijzondere vriendschap die zo onder druk kwam te staan. En dan is daar aan het eind van het boek dat bijzonder emotionele epiloog.
Ik vind dat dit boek op de boekenlijst moet komen te staan in het middelbaar onderwijs. Vergis je trouwens niet, het is geen boek enkel voor jongeren, ook voor volwassenen een zeer indrukwekkend boek. Nu was ik reeds bekend met het schrijftalent van Corrine door haar inspirerende facebook pennevruchten, maar met dit boek heeft zij werkelijk zichzelf als schrijfster op de kaart gezet. Haar wijze van schrijven alsmede haar geschiedkundige kennis getuigen van grote betrokkenheid.
Corrine, je hebt een geweldig boekenkind gebaard.

Mar Bremer, 6 september 2021


Schitterend, ontroerend boek!

Dit boek pakte mij zo, dat ik er gewoon helemaal in zat...ieder vrij moment willen lezen.
Herkenbare gebeurtenissen door ouders die ook in deze oorlogsjaren tiener waren.
Dank voor dit mooie boek! 

Jolanda Koops, 5 september 2021


Het boek in een ruk uitgelezen.

Wat heb je de verhaallijnen briljant met en door elkaar verweven. Bijzonder om weer eens een boek over de oorlog te lezen.
Volgens mij had ik dat niet meer gedaan sinds ik moeder ben. Hoe anders lees je dingen dan! Een heel indrukwekkend boek!

Geertje Noorlander, 5 september 2021


Ieder vrij uurtje aan het lezen.

Het is een prachtig boek en zo goed geschreven dat het verhaal als een film voorbij trekt,
terwijl je je ook helemaal kunt inleven en invoelen in de levens van Emmy, Lotte en Hannah.
Ik hoop half oktober naar Arnhem te gaan, oa airborne museum en zal dat nu met heel andere ogen bekijken.
Dank je wel en veel succes!

Kristi Somers, 4 september 2021


Wat een aangrijpend, emotioneel en mooi boek. 

Door de drie verschillende verhaallijnen krijg je een goed beeld van alle verschillende ingrijpende gebeurtenissen in de tweede wereld oorlog. 
Mijn dochter is niet zo'n lezer komt ook door haar dislexti, maar ik wil proberen haar het boek ook te laten lezen. 
Bedankt voor dit leesvoer.

Jantine van de Glind van Baaren, 4 september 2021


Wat een prachtig boek! Het is alsof je het zelf allemaal beleefd!

Het is boeiend van het begin tot het eind en ik wilde het boek het liefst in 1 dag uitlezen....
Uiteindelijk zat ik met tranen in mijn ogen te lezen! Wat raakt dit boek mij!
En dan na 3 dagen tussen werken door lezen kwam ik bij de epiloog....en wéér voelde ik me diep geraakt!
Ik raad iedereen aan dit prachtige boek te lezen!

Karin de Vos- Eulink, 31 augustus 2021


Ben er stil van… Wat een boek!

Het perspectief van de 14 jarige meisjes maakt een “heel bekend verhaal” toch ineens heel anders.
Ik kon niet stoppen met lezen en gelukkig hoefde dat ook niet..
Wat een prestatie om dit zo te schrijven.
De liefde van de schrijfster voor de hoofdpersonen is door alles wat er gebeurt zo voelbaar…
Juist nu in een tijd van keuzes en “Voors en tegens” is het goed om weer stil te staan bij de keuzes en consequenties van toen..
#zucht
Echt een heel goed boek en mega aanrader!

Leonie Stout, 30 augustus 2021


Wow, wat een prachtig verhaal! En wat een mooi einde. Diepe buiging Corrine. 

Het zou zo naar een uitgever kunnen (ware het niet dat jullie het zelf uitgeven) en het kan zo worden verfilmd, naar mijn mening. 
Goed uitgewerkt ook. Je hebt een goede structuur gevonden waarin je het verhaal van de meisjes mooi afwisselt in verschillende tijdspannen.
Een goede keuze, want het is best ingewikkeld om dit verhaal te vertellen en de verschillende verhaallijnen bij elkaar te laten komen.

Connie van Uffelen van ABContekst (die het boek heeft geredigeerd), 8 juli 2021

Laat ook een recensie achter

Stuur een mail

Triple Eight Publishing

Van Lennepweg 7
6862 BK Oosterbeek

KvK: 30132222

Bestellen

Bestel het hardcover boek en betaal geen verzendkosten!

Hardcover bestellen

eBook bestellen

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via info@888publishing.nl